Pearkekeatsen 2014

15e keer Pearkekeatsen in Tietjerk was weer een groot succes.

Zaterdag om 13.00 uur onder ideale weersomstandigheden gingen er maar liefst 29 parturen van start, er werd zoals altijd weer sportief en spannend gekaatst, met de vermelding dat Hendrik Bloembergen de uitslagen allemaal geweldig bijhield.

Veel partijen eindigen vaak op 5-5 en 6-6, er lagen wel 14 perken maar toch werd het nog een latertje. De finales in de winnaars en verliezers waren ook hier heel erg spannend, beiden partijen eindigen op 5-5 en 6-2. De laatste slag viel om plm. 20.15 uur. Daarna konden de prijzen door Wim Jousma en Hendrik Bloembergen worden uitgereikt.

Winnaars:
1e. Bareld Bos en Durkje de Vries
2e. Ate Ritsma en Joke Ritsma
3e. Roelof Welles en Mirjam Beeksma
3e. Dennis van Dijk en Ingrid van der Veen.

TYTSJERK
De bovenstaande woorden klinken vaak bij de grote kaatswedstrijden die rondom in Fryslȃn zijn. Bedoeld wordt dan dat de finale voor 18.00 gespeeld is. Bij het pearkekeatsen in Tytsjerk was het net voor 20.00 uur toen de finale werd gewonnen door Durkje de Vries en Bareld Bos.
Organisator en stuwende kracht achter deze kaatswedstrijd is Wim Jousma en hij had het ook deze 15e keer weer uitstekend voor elkaar. Als om 13.00 uur de 29 pearkes klaar staan om te beginnen is het prima vertoeven op het (korfbal) veld. 15 Perken zijn er uitgezet en de eerste omloop kan dan ook beginnen. Na deze eerst omloop zijn er natuurlijk -of is het helaas- ook al weer verliezers. Deze verliezers mogen door in de verliezers ronde. Opvallend waren de eindstanden in de eerste ronde. Een paar partijen eindigden in 5-5 en 6-4 maar ook waren er uitslagen van 5-1 en 6-0. De reden is eigenlijk heel simpel, het 2-persoons partuur, het pearke, bestaat uit een dame en een heer. Bij de ‘grote’ verliezers bleek soms dat 1 van de personen in het pearke nooit of slechts een klein aantal keren gekaatst had. Zelfs vlak voor en tijdens de wedstrijd kreeg deze persoon dan ook nog uitleg. Die uitleg kwam overigens van medespeler maar ook van de tegenstanders.
Die sportiviteit zag je overigens over de gehele dag weer terug, iets wat al gedurende de 15 jaar tijdens dit toernooi de boventoon voert. Ballen net in of uit werden zonder mankeren door tegenstanders juist aangegeven. Ook complimenten werden gegeven als een bal boppe werd geslagen of gewoon mooi als zitbal werd opgeslagen. Dat er dan vlak daarna even een ‘krachtterm’ geuit werd mocht de pret niet drukken. Fanatiek als (bijna) iedereen wel was mocht dat zeker even. Ik ben niet gedurende het hele toernooi aanwezig geweest. Maar als ik er was, klonken deze sportieve woorden zeer regelmatig. (de krachttermen ook wel eigenlijk)
Meestal is de finale rond 18.00 bezig of uitgespeeld, als ik dan ook om ruim 17.00 weer aanwezig ben blijkt dat de kwart finales in de winnaars en verliezers ronde nog bezig zijn. Navraag bij de stuwende kracht achter dit toernooi, Wim Jousma, waarom het iets uitliep kwam eigenlijk het mooiste antwoord wat je kunt wensen: bij een flink aantal partijen stond ‘alles aan de hang’ op het scorebord wat bij kaatsen natuurlijk de telegraaf heet. En ja dan duurt het allemaal wat langer.
Zo ongeveer om 19.00 uur begonnen beide finales, in de verliezers ronde speelde Wim Jousma en Geertje de Boer tegen Friso Jorna en Kirsten Dijkstra. De finale van de winnaars ronde ging tussen Bareld Bos en Durkje de Vries tegen Ate Ritsma en Joke Ritsma. Beide partijen waren redelijk gelijkwaardig en erg spannend.
De eindstanden in de verliezers ronde; 1e plaats voor Friso Jorna / Kirsten Dijkstra 2e plaats voor Wim Jousma / geertje de Boer 3e plaats Sietse Jan Smidstra / Akke Feenstra 3e plaats voor Cor Meijer / Selina Meijer Over deze derde plek wil ik graag nog iets kwijt: dit vader-dochter-pearke werd dus derde, een meer dan uitstekende prestatie wetende dat de ‘maat’ de dochter van Cor is. Selina is volgens mij een talentje op kaatsgebied en met haar 11 of 12 jaar was ze de jongste deelneemster. Bij de prijsuitreiking kreeg zei de enveloppe met inhoud met de woorden ‘gefeliciteerd en deze enveloppe is denk ik voor jou’ woorden waar pa denk ik wel achter stond.
Bij de winnaars ronde was de eindstand: 1e Bareld Bos en Durkje de Vries 2e Ate Ritsma en Joke Ritsma 3e Dennis Dijk en Ingrid v/d Veen 3e Roelof Welles en Mirjam Beeksma
Net foar seizen klear, dat klopte. Het was ondertussen ruim acht uur toen de finales waren gespeeld en de prijsuitreiking was geweest. Dit was de 15e uitvoering van het pearkekeatsen in Tytsjerk, ook deze uitvoering was weer meer dan uitstekend.